YARBAY YUKİCHİ TSUMURA
- Haluk Hızlıalp
- 11 dakika önce
- 1 dakikada okunur

Fotoğraftaki kişi Yarbay Yukichi Tsumura (Yukiçi Tsumura). İstanbul, Beykoz'daki bir cadde onun adını taşıyor.

Fotoğraftaki kişi ise Japonya elçisi Suzuki Kazuhiro.
Gelelim bu caddeye ad verme olayının arkasındaki gerçek bir kahramanlık hikayesine...
I. Dünya Savaşı sırasında aileleriyle birlikte Ruslara esir düşen 1012 Türk, Sibirya'da bir esir kampında tutulur. 1917'deki Komünist Devrim'den sonra, Kızıl Ordu ile savaşan Beyaz Ordu'ya destek için bölge Japonlar tarafından işgal edilir. Böylece Türk esirler Japonya'nın kontrolüne geçer. İstanbul'daki hükümet, esirleri teslim almak için Japonya nezdinde girişimlerde bulunur. Japonya esirleri Osmanlı Devleti'ne teslim etmeyi kabul eder.

1921 yılı Şubat sonunda Vladivostok'tan yola çıkan Heimei-Maru gemisi, Süveyş Kanalı'nı geçerek, Akdeniz'e ulaşır. 5 Nisanda Midilli Adası açıklarında yolu Yunanistan Krallığı donanması tarafından kesilir. Anadolu'da bir savaş verdikleri gerekçesi ile İstanbul Hükümeti'ne teslim edilecek olsa bile tutsakların iadesine izin vermezler ve Yunanistan'a teslim edilmesini isterler ama geminin kumandanı Yukichi Tsumura esirlerin Japonya'nın gözetiminde oldukları gerekçesiyle bunu reddeder. Bütün ısrarlı baskılara rağmen taviz vermez.
Gemiyi Pire Limanı'na çekerler. 6 ay boyunca erzak almasına bile izin vermeden limanda bekletirler. Milletler Cemiyeti devreye girer ve gemideki kadın ve çocukların serbest bırakılması sağlanır. 6 ay sonra İtalya'nın arabulucu olmasıyla tutsaklar İtalya'ya teslim edilir. Asinara Adası'nda 7 ay daha kaldıktan sonra, İstanbul Hükümeti'nin İtilaf Devletleri'ne esirlerin yeniden orduya katılmayacağı teminatı vermesiyle adadaki esirleri almak için bir gemi gönderilir. Esirler 1922 yılında İstanbul'a getirilir.

Türk esirleri getiren geminin komutanı Yukichi Tsumura'nın adı 98 yıl sonra Beykoz'da bir caddeye verilir ve Japonya'nın Türkiye elçisi Suzuki Kazuhiro bu tabelanın önünde gururla poz verir.
Comments