top of page

SERRANİA DE LA LİNDOSA / DOĞU ANADOLU

Serranía de la Lindosa, Kolombiya'nın Amazon bölgesinde, Chiribiquete ve Guaviare bölgelerine yakın bir alanda bulunan tarih öncesi muhteşem kaya resimleri ile öne çıkan bir bölge.

Serranía de la Lindosa, Kolombiya'da on binlerce boyalı kaya sanatı görseliyle kaplı 13 kilometrelik bir uçurum. Bölge, hem arkeologlar hem de doğa meraklıları için büyük bir öneme sahip. Serranía de La Lindosa’daki kaya resimleri Kolombiya'nın Guaviare bölgesinde, Amazon Ormanları'nın kuzeyinde bulunuyor ve Güney Amerika'daki en büyük tarin öncesi kaya sanatı koleksiyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu kaya resimlerinin büyük bir olasılıkla 12.500 yıl kadar önce, yani Buzul Çağı'nın sonlarına doğru yapıldığı tahmin ediliyor. Bu, bölgede yaşamış olan ilk insanların günümüze bıraktığı kültürel izler olarak kabul ediliyor.

Buradaki kayalara boyanmış ve kazınmış çizimler, binlerce yıl öncesine kadar uzanmakta ve yerli toplulukların günlük yaşamlarını, ritüellerini, hayvan figürlerini ve doğayla olan ilişkilerini betimliyor.

Bu kaya sanatı resimleri, hayvan figürleri, avlanma sahneleri, insan figürleri ve bölgenin bitki örtüsünü içeren sahneler gibi çeşitli temalara odaklanıyor.

Resimlerde yer alan hayvan figürleri arasında, nesli tükenmiş dev tembel hayvanlar, mastodonlar ve antik atlar gibi tarih öncesi dönemde yaşamış canlıların betimlemeleri bulunuyor.

Bu durum, bölgedeki insan yaşamının en azından 12.000 yıl öncesine dayandığına dair güçlü kanıtlar sunuyor. Kaya sanatları, aynı zamanda bu bölgedeki eski kültürlerin Amazon’un ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği ile nasıl bütünleştiğine dair önemli ipuçları vermekte.


Arkeologlar için Serranía de la Lindosa kaya sanatı, tarih öncesi yerleşimlerin sosyal, kültürel ve ritüel uygulamaları hakkında bilgi sağlamakta. Bu nedenle, Serranía de la Lindosa, Kolombiya ve dünyanın arkeolojik ve kültürel mirası açısından büyük bir hazine olarak kabul edilmekte.


Türkiye’mizde ise 12.000 yıl öncesine dayanan kaya resimleri, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Kars, Kağızman, Camuşlu, Hakkari, Gevaruk, Van, Trişin gibi daha bir çok bölgelerde yoğunlaşmış durumda. İşte bazı örnekler :

Hakkari-Gevaruk ve Cilo Dağı petroglifleri; Türkiye.
Kars, Kağızman, Camuşlu petroglifleri, Türkiye.
Camuşlu kaya sanatı panosu, Kars, Türkiye.

Bu kaya sanatı ögeleri Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerinden kalan izler olarak bilinir. Birbirinden binlerce kilometre uzaklıktaki kültürlerin yaklaşık 12.000 yıl önce yaşamı, doğayı algılama ve sanatlaştırma ögeleri arasındaki benzerlik ise kayda değer…


Göbeklitepe’deki yapılar da , bu açıdan en dikkat çeken arkeolojik kalıntılar arasındadır; Göbeklitepe, dünyadaki en eski tapınım-ritüel alanı olarak kabul edilmekte ve Serranía de la Lindosa, Doğu Anadolu kaya sanatı gibi Buzul Çağı sonlarına yani 12.000 yıl öncesine tarihlenmektedir.

Göbeklitepe’de bulunan taş bloklar üzerindeki hayvan figürleri ve çeşitli semboller, tarih öncesi dönemlerde yaşayan insanların doğayı ve yaşamı algılama biçimleri, inanç sistemleri ve yaşam biçimleri hakkında araştırmaya değer çok önemli ipuçları sunmaktadır.


Göbekli Tepe, Doğu Anadolu ve Serrania de la Lindosa kültürleri birer insanlık mirasıdır; hem de 12 bin yıl önceden bırakılmış bizlere seslenen bir miras, bir başka deyişle tarihin sıfır noktasıdır. Umarım biz insanlık olarak bu mistik ve kutsal yerlerin değerini bilip koruyarak yapılan araştırmalar ile daha çok aydınlanmasını sağlayabiliriz bu bizim dünyaya olan borcumuzdur.



Kaynaklar

124 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KÜRT SORUNU ?

Commenti


Yazar Hakkında
WhatsApp Image 2022-11-17 at 2.45.19 PM.jpeg

Muzaffer Haluk Hızlıalp 30.11.1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk öğrenimini Erenköy ve Yıldız İlkokullarında, orta ve lise öğrenimini Fransız Saint-Benoit Erkek Lisesi’nde, Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, lisans-üstü eğitimini ise İngiltere King’s College’ da tamamlamıştır.

#GunesInsan

Yeni bir çalışma yayınladığımda güncelleme almak için bloguma abone olun.

Teşekkur ederim!

bottom of page